Standaardisatie industriële software ontwikkeling
Afgelopen week heb ik een driedaagse cursus ISA88 gevolgd bij ISA Europe(International Society of Automation). Dankzij de inspirerende invulling door trainer Willy Leuvering kan ik achteraf kan ik zeggen dat dit eigenlijk een must is voor iedere automatiseerder die zijn vingers brandt aan de batchindustrie.
Het doel van iedere automatiseerder is het zo efficiënt mogelijk ontwikkelen van goede software. Uiteraard is dit bij Brainpact ook het geval waarbij wij goede software definiëren als betrouwbaar en de meest optimale oplossing voor de klant.
In een branche waar gekwalificeerd personeel schaars is proberen we door vergaande standaardisering van de ontwikkelde software de efficiëntie en kwaliteit naar een hoog niveau te krijgen. Iedere automatiseerder uit de batch industrie zal de ISA88 standaard bekend in de oren klinken. Automatiseerders schermen al snel met ‘wij werken volgens de ISA88 standaard’, of ‘onze software is ISA88 based’. Een stempel dat gemakkelijk op ontwikkelde software gedrukt kan worden en welke voor de opdrachtgever vaak moeilijk toetsbaar of controleerbaar is. Volgens mij maakt het ook niet zoveel uit of iedere letter code geheel voldoet aan de standaard. Iedere opdrachtgever wil immers een maximaal rendement uit zijn installatie halen en wanneer daarvoor uitzonderingen noodzakelijk zijn dan zal dat de opdrachtgever uiteindelijk niets uitmaken.
ISA88 voor batchprocessen is de enige standaard op het gebied van industriële software ontwikkeling welke is uitgegeven door de ISA. Niet voor niets is dit juist voor de automatisering van batchprocessen ontwikkeld; software voor batchprocessen is immers in verreweg de meeste gevallen het meest complex. Vaak is naast het automatiseren van het proces, wegens wettelijke bepalingen ook nog registratie en rapportage noodzakelijk. Een fout in een batchproces is vaak moeilijk te herstellen. Wanneer twee batches bij elkaar komen zijn deze vaak niet meer uit elkaar te krijgen. Duidelijk is dat goede software hierbij van cruciaal belang is.
Brainpact is niet alleen in de batchindustrie actief, maar ontwikkelt ook software voor discrete, logistieke en continue processen. PackML is een standaard welke ontwikkeld is door de fabrikanten in de verpakkingsindustrie, een standaard gebaseerd op het fysieke model van ISA88. Eigenlijk zegt het al genoeg dat een standaard gebaseerd wordt op ISA88. Dit betekent dat onderdelen uit de standaard uitstekend bruikbaar zijn voor het automatiseren van andere processen dan de batchindustrie. Er zijn TR (technical reports) geschreven welke vooruitlopen op de standaard ISA106; een standaard voor het automatiseren van continue processen. Deze is er dus nog niet.
Ik ben er van overtuigd wanneer je deze standaard als basis neemt voor je software ontwerp dat je hier als automatiseerder je vruchten van gaat plukken. Mijn uitdaging zal zijn om een vertaalslag voor de discrete en continue processen te maken zodat delen uit deze standaard uiteindelijk ook een basis kunnen vormen voor de software ontwikkeling van deze processen. Op deze manier blijven we voortdurend werken aan verdere verbetering van onze eigen processen met als doel: goede software, betrouwbaar en de meest optimale oplossing voor de klant.
Thijs Mommen

Deel dit bericht
Bedrijven Unica Industry Solutions bundelen industriële domeinkennis
Vijf industriële specialisten bundelen dit voorjaar hun krachten. De bedrijven Brainpact, PCT Koudetechniek, Pro-Fa Automation, Van Kempen Koudetechniek en Unica Industry Solutions lanceren in april een gezamenlijk portfolio waarmee end-to-end solutions...
Onze nieuwe financiële controller
Maak kennis met onze nieuwe, maar ervaren financial controller: Yolanda Aarts! Afgelopen december kwam Yolanda ons team versterken. Na haar opleiding Bedrijfseconomie heeft ze twaalf jaar bij de Belastingdienst gewerkt. Daarna is ze dertien jaar...
Brainpact bestaat 25 jaar!
Een verrassende weekstart! Een spontane actie van ons team om elkaar fysiek te ontmoeten en ook te vieren dat het deze week 25 jaar geleden is dat het bedrijf is opgericht. Natuurlijk volgt er zodra het weer mag nog een echt feestje, maar de bijeenkomst...
24/7-service: meer dan een trend?
Het verlenen van 24/7-servicediensten is iets wat Brainpact al bijna 25 jaar doet. In die zin niets nieuws en van ‘een trend’ is volgens ons dan ook geen sprake. Toch is een aantal jaren geleden vanuit de samenleving een verandering ingezet,...