Spanning en uitdaging op de arbeidsmarkt

6 mei 2016

De spanning op de arbeidsmarkt voor informatica beroepen is sterk toegenomen in de laatste 2 jaar. Er is Topsectorenbeleid, Techniekpact, modernisering van onderwijs en omscholingspilots, maar we kunnen niet wachten op lange termijn trajecten. Als ondernemer in de industriële automatisering is het aantrekken van technische en informatica mensen (HBO/WO) een uitdaging van vandaag.

In de afgelopen 21 jaar (zolang BRAINPACT bestaat) hebben we altijd langere periodes gekend van krapte op de arbeidsmarkt. Echter voelen we de afgelopen jaren meer dan ooit de mismatch tussen de openstaande vacatures, de behoefte aan gekwalificeerde (IT-)technici en de beschikbaarheid in de markt.

Uit onderzoek van het UWV blijkt dat met name Zuidoost Nederland moet dealen met dit probleem. De aantrekkende economie zorgt voor extra vacatures in hoogopgeleide technische- en informaticaberoepen. De IT-branche groeit sneller dan de totale economie en er ontstaat een structureel tekort aan hoogopgeleid IT-personeel. Het jaarlijks aantal nieuwe vacatures overtreft de uitstroom van afgestudeerde IT-specialisten (HBO/WO- niveau). 

Niet verrassend is dat de regio Brainport in Zuidoost Nederland de grootste spanning op de arbeidsmarkt kent. De hightechindustrie in dit gebied groeit hard en de behoefte aan hoog opgeleide technici en IT’ers is groot. Het aantal afgestudeerden met een LinkedIn profiel aan Fontys Hogescholen in Eindhoven in de richtingen Computersoftware engineering en Informatietechnologie laat de laatste paar jaren een licht dalende tendens zien en het gaat slechts om tientallen studenten per richting in een regio waar de spanning het grootst is. Dezelfde trend geldt voor de richtingen die iets verder van informatica afstaan en dichter bij de techniek, o.a. Mechanical engineering. De Fontys International Campus Venlo timmert aan de weg met de richtingen Mechatronica en Software engineering maar kent nog slechts nog kleine aantallen afgestudeerden (zichtbaar op LinkedIn). 

Als Venray’s bedrijf merken we uiteraard de zuigende werking van de Brainport regio midden in het voedingsgebied van Fontys Hogescholen Eindhoven. We zijn daarom zuinig op ons menselijk kapitaal dat heel bewust voor ons bedrijf heeft gekozen. En trots omdat we hebben kunnen laten zien dat BRAINPACT een aantrekkelijke werk- en ontwikkelomgeving is. 

Terug naar de uitdaging van vandaag: dealen met de geschetste mismatch. Dat is niet altijd even gemakkelijk ondanks dat recruiters van wervings- en selectiebureau’s soms anders doen geloven. Het feit dat CV’s van pas afgestudeerden handel zijn voor deze bedrijven, is gezien de snelheid en het gemak waarmee studenten hun profielen beschikbaar stellen in combinatie met hun eigen schaarste (weliswaar in mijn ogen voor discussie vatbaar) wel te begrijpen. En soms vind je als bedrijf dan toch die ene speld in de hooiberg. Kwalijker wordt het als recruiters gaan ronselen onder onze medewerkers door te bellen naar het algemene nummer van ons bedrijf om via een smoesje betreffende medewerkers aan de telefoon te krijgen. Maar ook dat is dealen met de mismatch. 

Een kwantitatieve mismatch kunnen wij niet oplossen, maar bij een (gedeeltelijke) kwalitatieve mismatch biedt ons bedrijf ook mogelijkheden om via coaching en training kennis en ervaring uit te breiden zodat er wel een match kan worden ontwikkeld. Onze uitdaging is dan ook om te laten zien, in Venray en omstreken, hoe leuk het is om bij ons te werken zodat nog meer mensen dezelfde bewuste keuze maken als de rest van onze collega’s.

Anja Linskens

Deel dit bericht

14 april 2022

Bedrijven Unica Industry Solutions bundelen industriële domeinkennis

Vijf industriële specialisten bundelen dit voorjaar hun krachten. De bedrijven Brainpact, PCT Koudetechniek, Pro-Fa Automation, Van Kempen Koudetechniek en Unica Industry Solutions lanceren in april een gezamenlijk portfolio waarmee end-to-end solutions...

Lees meer

1 december 2021

Onze nieuwe financiële controller

Maak kennis met onze nieuwe, maar ervaren financial controller: Yolanda Aarts!  Afgelopen december kwam Yolanda ons team versterken. Na haar opleiding Bedrijfseconomie heeft ze twaalf jaar bij de Belastingdienst gewerkt. Daarna is ze dertien jaar...

Lees meer

1 juli 2020

Brainpact bestaat 25 jaar!

Een verrassende weekstart! Een spontane actie van ons team om elkaar fysiek te ontmoeten en ook te vieren dat het deze week 25 jaar geleden is dat het bedrijf is opgericht. Natuurlijk volgt er zodra het weer mag nog een echt feestje, maar de bijeenkomst...

Lees meer

11 maart 2020

24/7-service: meer dan een trend?

Het verlenen van 24/7-servicediensten is iets wat Brainpact al bijna 25 jaar doet. In die zin niets nieuws en van ‘een trend’ is volgens ons dan ook geen sprake. Toch is een aantal jaren geleden vanuit de samenleving een verandering ingezet,...

Lees meer